Advent

Adventné obdobie je časom prípravy na slávnosť Narodenia Pána a zároveň je to čas v ktorom sa zameriavame v myšlienkach aj na  druhý príchod Pána na konci vekov. Charakterizuje ho radostné očakávanie. Duchovné prežívanie adventu je spojené s pokáním a skutkami lásky (príprava na vianočnú sv. spoveď, skutky milosrdnej lásky (zbierka na charitu, návšteva chorých a opustených, konkrétna pomoc a pod.). Veriaci prežívajú advent účasťou na rorátnych sv. omšiach, spoločnou modlitbou v rodine pri adventnom venci, ľudovou pobožnosťou predvianočného deviatnika “Kto dá prístrešie Svätej rodine?”

Rorátne sväté omše (roráty) – ich názov pochádza zo začiatočných slov verša z knihy proroka Izaiáša: “Rorate caeli desuper…” Celý verš znie: “Roste, nebesá, z výsosti, – oblak, prš Spravodlivého,- otvor sa, zem, z vnútornosti,- Spasiteľa dajže nášho.” (Iz 45, 8) Tento adventný spev vytvára atmosféru očakávania príchodu Spasiteľa na svet. V našej farnosti bývajú v pracovné dni a v sobotu vždy skoro ráno o 06:00 hod.

Vianočná svätá spoveď sa v našej farnosti uskutoční v sobotu po tretej adventnej nedeli (17. decembra) v čase od 14:00 do 17:00 hod.