Práce na oprave kaplnky sv. Márie Magdalény v r. 2017

♦AKTUALIZOVANÉ ♦Kaplnka sv. Márie Magdalény v Modranke bola postavená v r. 1747 z milodarov obce a pútnikov. Stojí na mieste pôvodného farského kostolíka sv. Márie Magdalény spomínaného v r. 1400. Počas reformácie, v r. 1604 až 1609, bol kostolík  viac krát vyrabovaný a poškodený. Keďže bol postavený na vlhkom mieste, jeho murivo sa narušilo, až sa v r. 1694 zrútil. V tom čase veriaci už využívali na bohoslužby kostol Najsvätejšej Trojice postavený v r. 1650 až 1657.

V minulosti sa v kaplnke na sviatky patrónky, 22. júla,  slávili sv. omše. Veriaci sem prichádzali na slávnostnú sv. omšu  procesiou z farského kostola. Neďaleko kaplnky bol aj prameň.

 

Reštaurovanie kaplnky v r. 2017

Na jar sme svojpomocne vykonali prípravné práce – okolo kaplnky sme odstránili betónový okapový chodník, v exteriéri a interiéri kaplnky sme obili poškodenú omietku.

V mesiacoch júl a august sa naše práce sústredili na opravu veže kaplnky. Nahradili sme vekom značne poškodenú konštrukciu veže novou drevenou konštrukciou, vežu sme pokryli novým medeným plechom a  na jej vrchole  sme osadili zreštaurovanú guľu a kríž. Reštaurovanie veže sme dokončili nanesením  novej omietky a novým náterom.

Tiež sme vymenili všetky okná na kaplnke, keďže staré boli už značne poškodené. Zo strechy sme odstránili   škridlu a latovanie.

Svojpomocne sme spravili elektrický rozvod v kaplnke.

V mesiaci september sme opravili celú strechu – spravili sme nové latovanie a položili novú škridlu, dokončili sme všetky klampiarske práce a na vonkajšie steny kaplnky sa naniesla nová omietka a natreli sa steny a rímsy. Rozobrali sme lešenie okolo kaplnky. Napokon sme uskutočnili podrezanie kaplnky.

V mesiaci október sme vyspravili a omietli sokel kaplnky a spravili sme  izoláciu základov. Spravili sme drenáž kaplnky. Okolo celej kaplnky sme vytvorili okapový chodník . V bezprostrednom okolí kaplnky sme upravili terén.

V prácach na oprave kaplnky budeme pokračovať na jar 2018.

 

Posledné opravy kaplnky

V r. 1968 bola opravená strecha, v r. 1985 boli opravené omietky a sokle, v r. 1986 bola kaplnka vymaľovaná znútra (Pavol Stacho) a zvonka (Félix Zvolenský). V r. 1993 z kaplnky odcudzili obraz sv. Márie Magdalény, v r. 1995 namaľoval nový obraz modrančiansky rodák Pavol Stacho (v súčasnosti je umiestnený vo farskom kostole).

Spracoval o. Ján Hallon