Kaplnka sv. Márie Magdalény zreštaurovaná

♦ AKTUALIZUJEME ♦ V sobotu, 21. júla o 18:00 hodine, sa uskutočnila v zreštaurovanej kaplnke sv. Márie Magdalény v Modranke ďakovná sv. omša. Bola obetovaná za všetkých dobrodincov kaplnky. Za tých, ktorí kaplnku postavili a ktorí sa o ňu po stáročia starali a obnovovali ju. Mysleli sme aj na všetkých, ktorí svojou pomocou a milodarmi napomohli pri komplexnom zreštaurovaní kaplnky v r. 2017-2018. Ku kaplnke sme putovali v procesii od kostola s obrazom sv. Márie Magdalény.

Kaplnka sv. Márie Magdalény v Modranke bola postavená v r. 1747 z milodarov obce a pútnikov. Stojí na mieste pôvodného farského kostolíka sv. Márie Magdalény spomínaného už v r. 1400. Počas reformácie, v r. 1604 až 1609, bol kostolík  viac krát vyrabovaný a poškodený. V tých časoch bola farnosť sv. Márie Magdalény uprázdnená, až napokon bola zrušená. Keďže bol kostolík postavený na vlhkom mieste, jeho murivo sa narušilo, až sa v r. 1694 zrútil. V tom čase veriaci už využívali na bohoslužby kostol Najsvätejšej Trojice postavený v r. 1650 až 1657.

V minulosti sa v kaplnke na sviatok patrónky, 22. júla,  slávili sv. omše. Veriaci sem prichádzali na slávnostnú sv. omšu  procesiou z farského kostola. V kaplnke, v nádhernom vyrezávanom ráme, bola umiestnená olejomaľba sv. Márie Magdalény. V r. 1993 bol obraz z kaplnky odcudzený. V r. 1995 namaľoval nový obraz modrančiansky rodák Pavol Stacho, ktorý je v súčasnosti umiestnený na bočnej stene svätyne farského kostola. Neďaleko kaplnky sa spomína aj prameň.

Posledné opravy kaplnky sa uskutočnili v r. 1968, kedy bola opravená strecha, v r. 1985 boli opravené omietky a sokle, v r. 1986 bola kaplnka vymaľovaná znútra (Pavol Stacho) a zvonka (Félix Zvolenský).

Reštaurovanie kaplnky v r. 2017

  • Na jar sme odštartovali prípravné práce, ktoré spravili farníci svojpomocne – odstránili sme  poškodenú omietku na fasáde kaplnky i v interiéry kaplnky, okolo kaplnky sme odstránili betónový okapový chodník.
  • V mesiacoch júl a august sa naše práce sústredili na opravu veže kaplnky. Nahradili sme rokmi značne poškodenú konštrukciu veže novou drevenou konštrukciou, vežu sme pokryli novým medeným plechom a  na jej vrchole  sme osadili zreštaurovanú guľu a kríž. Reštaurovanie veže sme dokončili nanesením  novej omietky a novým náterom.
  • Tiež sme vymenili všetky okná na kaplnke, keďže staré boli už značne poškodené. Zo strechy sme odstránili   škridlu a latovanie.
  • Svojpomocne sme spravili elektrický rozvod v kaplnke.
  • V mesiaci september sme opravili celú strechu – spravili sme nové latovanie a položili novú škridlu, dokončili sme všetky klampiarske práce a na vonkajšie steny kaplnky sa naniesla nová omietka a natreli sa rímsy. Rozobrali sme lešenie okolo kaplnky. Napokon sme uskutočnili podrezanie kaplnky.
  • V mesiaci október sme vyspravili a omietli sokel kaplnky a spravili sme  izoláciu základov. Spravili sme drenáž kaplnky. Okolo celej kaplnky sme vytvorili okapový chodník . V bezprostrednom okolí kaplnky sme upravili terén. Nad vstupnou bránou kaplnky sme obnovili striešku.

Reštaurovanie kaplnky v r. 2018

  • V apríli sme natreli fasádu kaplnky.
  • V mesiaci jún, v interiéri kaplnky, sme spravili izolačné práce proti vlhkosti, naniesli sanačnú omietku a položili novú dlažbu. 
  • V mesiaci jún sme dali zreštaurovať nádherný vyrezávaný rám pre obraz sv. Márie Magdalény a v mesiaci júl sa uskutočnilo vymaľovanie interiéru kaplnky a obnova výzdoby kaplnky.
  • V mesiacoch júl a august sme vybudovali prístupový chodník ku kaplnke, areál sme oplotili a uzavreli novou vstupnou bránou.
Spracoval o. Ján Hallon