Všetkých svätých, Pamiatka na zosnulých versus Halloween

Do povedomia ľudí sa stále viac tlačí pohanský sviatok Halloween, ktorý postupne vytláča kresťanský sviatok Všetkých svätých i Spomienku na všetkých verných zosnulých. Aké sú tu nebezpečenstvá? Na problém odpovedá český karmelitán P. Vojtěch Kodet.
Otázka:
V poslednej dobe sa stále viac do našich škôl dostáva  oslava sviatku Halloween. Chcela by  som sa opýtať, či je tento sviatok zlučiteľný  s kresťanstvom a jeho aktívna oslava nie je v rozpore s našou kresťanskou vierou. V našej farnosti sú veľmi rozdielne názory. Niektorí argumentujú, že na tom nič nie je, že je to ako maškarný pred pôstnou dobou. Iní zase tvrdia, že je to návrat k pohanstvu a že sláviť tento sviatok je hriech. Ďakujem vám za odpoveď.

 

Halloween sa nezlučuje s kresťanstvom ani v najmenšom. Halloween je anglosaský ľudový sviatok, ktorý sa oslavuje 31. októbra. Tento sviatok má svoje korene v starovekej pohanskej tradícii starých Keltov, ktorí sa lúčili  s letom a oslavovali príchod nového roka presne v tento deň. Noc z 31.10. na 1.11. mala názov magická noc Samhain podľa keltského boha Samhaina, ktorý bol podľa viery starých Keltov pánom mŕtvych. Magickosť tejto noci spočívala     v tom, že Kelti verili, že sa v nej stiera hranica medzi mŕtvymi a živými, a že počas tejto noci je možné komunikovať s mŕtvymi. Počas tejto noci prebiehali bujaré oslavy, zapaľovali sa obrovské ohne, ľudia si na seba obliekali masky, aby sa chránili pred duchmi mŕtvych alebo sa ich snažili týmto spôsobom nakloniť. Verili, že duchovia mŕtvych môžu počas tejto noci pomáhať priateľom alebo škodiť nepriateľom. Oheň mal dušiam zomrelých svietiť na cestu do sveta. Za úsvitu, boh mŕtvych Samhain, duše mŕtvych odviedol späť do ríše duchov.

Z kresťanského pohľadu ide o dávnu prax špiritizmu, ktorý je s kresťanstvom úplne nezlučiteľný. Pre kresťanov je možné komunikovať  s mŕtvymi len v Kristovi, v rámci modlitby a Eucharistie. Morálny problém môže teda nastať v situáciách, kedy vďaka ezoterickej módnosti sa spojí  sviatok  Halloween s magickými rituálmi a vyvolávaním duchov  mŕtvych ľudí.

Názov Halloween vznikol skrátením anglického “All-Hallows-eve”, “predvečer všetkých svätých.” Dnes, sa väčšinou oslavuje tak, že sa deti obliekajú do strašidelných kostýmov, chodia od domu k domu a koledujú o sladkosti. Sviatok sa slávi predovšetkým v anglicky hovoriacich krajinách, hlavne v USA, Kanade, Veľkej Británii, Írsku, Austrálii a Novom Zélande. Dnes však expanduje do stále  viac krajín. Tradičnými znakmi Halloweenu sú vyrezávané tekvice so sviečkou vo vnútri, ďalej čarodejnice, duchovia, čierne mačky, metly, oheň, strašidlá, kostry a pod. Typickými farbami sú čierna  a oranžová. Dnes je tento importovaný pohanský sviatok predovšetkým predmetom zábavy a obchodu. Ľudia sú povzbudzovaní k tomu, aby vytvorili halloweenskú  strašidelnú atmosféru vďaka maskám a strašidelným kostýmom.

Bohužial, propagáciou tohto pohanského sviatku sa postupne vytláča kresťanský sviatok Všetkých svätých, počas ktorého  jednak prosíme  o príhovor našich svätých a zároveň si uvedomujeme zmysel a cieľ nášho pozemského života, a tiež sa vytláča Spomienka na všetkých  verných zosnulých, kedy sa ako  kresťania zúčastňujeme na svätej omši obetovanej za zosnulých, navštevujeme cintoríny a modlíme sa za nich.

Je to bolestné vidieť, ako namiesto spoločného chystania vencov na hroby našich drahých zosnulých vystriedalo  dlabanie tekvice a prezliekanie detí do podivných strašidelných masiek a tým preberanie pohanského sviatku  s podivným obsahom.

Sláviť  Halloween ako náboženský sviatok by bolo naozaj hriešne, ale mať tekvicu za  oknom iste nie.  Je otázka, prečo to robíme. Ak sa nedá niektorým takýmto novotám vyhnúť, je dôležité využiť túto príležitosť  a vysvetliť deťom rozdiel medzi sviatkom Všetkých svätých a pamiatkou na našich zomrelých a Halloweenom. V každom prípade sa treba vyvarovať pred akýmikoľvek pokusmi o vyvolávanie duchov mŕtvych alebo zahrávaním sa  s mágiou, aj keď by boli myslené len ako zábava.

 

/Odpoveď na otázku je prevzatá zo stránky P. Vojtěcha Kodeta: Halloween a křesťanství/