Najnovšie opatrenia, v rámci bohoslužieb, kvôli ochrane pred ochorením COVID-19,

  • Bohoslužby od 10. decembra

Na základe uznesenie vlády z 8. decembra sú opäť povolené sväté omše s účasťou veriacich ale iba v režime OP (čo znamená pre tých, ktorí sú očkovaní a ktorí prekonali covid-19 v ostatných 180 dňoch). V našom farskom kostole je počtový limit účastníkov 30 osôb, pre všetkých účastníkov bohoslužieb je povinný platný covid pass.

Povolená je individuálna pastorácia, aj pre veriacich mimo režimu OP. (na požiadanie vyslúženie svätej spovede, podanie svätého prijmania, duchovný rozhovor. Platí, že pri individuálnej pastorácii sa v priestoroch nesmú tvoriť rady čakajúcich)

Povolené sú obrady krstu, pohrebu a sobáša.

  • Plošný zákaz bohoslužieb od 25. novembra

Od štvrtka 25. novembra je na celom území Slovenskej republiky vyhlásený núdzový stav, zákaz vychádzania v čase od 05.00 hod. do 01.00 hod. a  zákaz zhromažďovať sa v počte nad 6 osôb, okrem osôb žijúcich v jednej domácnosti. S tým je žiaľ spojený aj opätovný plošný zákaz bohoslužieb.

Povolené sú:

– individuálna pastorácia
(na požiadanie vyslúženie svätej spovede, podanie svätého prijmania, duchovný rozhovor)

– obrady krstu, pohrebu, sobáša

– sväté omše iba ONLINE (bez účasti ľudu)

  • Covid automat od 20. septembra

Od pondelka 20. septembra je Trnavský okres v oranžovej farbe Covid automatu. Kapacita kostola je obmedzená na 25%. Sv. omša v nedeľu o 9:00 bude len pre plne zaočkovaných, tá môže byť bez obmedzenia počtu. Ostatné sv. omše budú v režime Základ – teda otvorené pre všetkých, ale z každej omše treba spraviť a uchovávať kompletný zoznam účastníkov. Pre zjednodušenie si doma napíšte/vytlačte lístok s vašimi údajmi (meno, priezvisko, adresa, telefónne číslo, a pre informáciu či ste zaočkovaní, s aktuálnym testom /PCR do 72 hodín, Ag do 48 hodín/, či ste prekonali za posledních 180 dní COVID 19 alebo nič z toho), ktoré v kostole vhodíte do pripravenej schránky. Lístky si môžete stiahnuť tu: listocky-ucast. Lístky sú k dispozícii a môžete si ich vypísať aj priamo v kostole. Prosím, dodržiavajme platné opatrenia, zvlášť čo sa týka povolenej kapacity v kostole.

  • Covid automat od 8. februára

Od pondelka 8. februára platí na Slovensku Covid automat, ktorý v jednotlivých okresoch určuje sadu opatrení na základe intenzity šírenia koronavírusu. Keďže v našom Trnavskom okrese je pandemická situácia veľmi vážna a sme v najhoršej čiernej farbe, verejné bohoslužby naďalej nie sú možné, teda ani v našej farnosti naďalej nebudú verejné sv. omše.

  •  Plošný zákaz bohoslužieb od 1. januára

Už od soboty 19.12. platí zákaz vychádzania. Ale od 1. januára sú zrušené viaceré výnimky, vtrátane bohoslužieb, teda od 1. januára až do 24. januára 2021 sú pozastavené verejné slávenia bohoslužieb. Slovenskí biskupi toto nariadenie zobrali na vedomie a kňazov i veriacich žiadajú o jeho dodržanie, zároveň tiež prosia o veľkú trpezlivosť, ktorá bude pre dané obdobie mimoriadne potrebná.

Kňazi môžu sláviť v chrámoch súkromné bohoslužby bez účasti veriacich. Slávenie bohoslužby vyplýva aj vzhľadom na nariadenia z povahy ich zamestnania. Takéto súkromné bohoslužby je možné streamovať. Kňazovi pri tom však smie pomáhať len nevyhnutná asistencia. Počet osôb pre streamovanie súkromnej bohoslužby je na základe platného zákazu stretávania obmedzený na kňaza plus max. 5 osôb. Túto výnimku ale zároveň kvôli striktnému obmedzeniu pohybu teraz nemožno uplatniť v takom zmysle, aby sa na súkromné bohoslužby v chrámoch pozývali či prihlasovali rôzne rodiny podľa poradovníkov, zapísaných úmyslov, atď.

Krsty, sobáše a pohreby je možné sláviť, sú však obmedzené maximálnym počtom 6 účastníkov vrátane kňaza, a podmienené dodržaním hygienických opatrení.

Chrámy nie je nariadené zamknúť: nesmú sa v nich ale konať nijaké hromadné podujatia: to sa týka verejného spovedania, aj rozdávania svätého prijímania.

V nebezpečenstve smrti je, samozrejme, možné individuálne vyslúžiť potrebné sviatosti zomierajúcemu.

  •  Bohoslužby od 19. decembra

Od soboty 19.12. platí zákaz vychádzania. Sv. omše majú výnimku z tohto zákazu, teda sv. omše budú, ale kostoly môžu byť naplnené len na 25 % – okrem šaschovnicového sedenia, každý druhý rad musí byť voľný. V našom kostole sú miesta, kde sa môže sedieť označené krížikom, sedávajte len na týchto označených miestach, neposúvajte stoličky ani lavičky.

Prosím, buďme zodpovední a opatrní. Kto patrí do rizikovej skupiny, alebo kto sa zdravotne necíti úplne v poriadku, nech radšej zostane doma a sleduje priamy prenos sv. omše.

Naďalej platia všetky hygienické opatrenia: povinné sú rúška, dezinfekcia rúk pri dverách, nepodávanie rúk, nepoužívanie otvorených nádobiek so svätenou vodou, dezinfekcia rúk kňazov pred rozdávaním svätého prijímania, rozdávanie Eucharistie do rúk – okrem prípadov objektívnej nemožnosti, dezinfekcia použitých nádob a taktiež pravidelná dezinfekcia priestorov, hlavne dotykových plôch, kľučiek, podláh a predmetov.

  • Bohoslužby od 16. novembra

Na základe vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva  budú od pondelka 16. novembra platiť nové pravidlá, ktoré sa týkajú aj slávenia verejných bohoslužieb. Opäť sa môžu sláviť verejné bohoslubžby, kostoly môžu byť naplnené na 50 % kapacity. Opäť bude pri sv. omšiach a ostatných bohoslužbách šachovnicové sedenie. Zákaz zhromažďovania nebol zrušený. Pre verejné bohoslužby máme konkrétne definovanú možnosť využiť polovicu miest na sedenie v chrámoch, ale nemôžeme pozývať ďalších ľudí, aby zaplnili aj miesta na státie, alebo sa zhromažďovali vo väčších počtoch pred chrámom.

Naďalej platia všetky hygienické opatrenia: povinné sú rúška, dezinfekcia rúk pri dverách, nepodávanie rúk, nepoužívanie otvorených nádobiek so svätenou vodou, dezinfekcia rúk kňazov pred rozdávaním svätého prijímania, rozdávanie Eucharistie do rúk – okrem prípadov objektívnej nemožnosti, dezinfekcia použitých nádob a taktiež pravidelná dezinfekcia priestorov, hlavne dotykových plôch, kľučiek, podláh a predmetov.

  • Bohoslužby od 24. októbra

Vzhľadom na Uznesenie vlády Slovenskej republiky z 22. októbra 2020, ktoré omedzuje slobodu pohybu a pobytu zákazom vychádzania od 24. októbra 2020 do 1. novembra 2020, bude v tomto období pozastavené verejné slávenie bohoslužieb , v súčasnosti obmedzené na 6 osôb. Teda ani v našej farnosti sa nebudú v týchto dňoch sláviť verejné bohoslužby. Výnimku z obmedzenia má však aj naďalej pohreb blízkej osoby, uzavretie manželstva a krst. Tieto obrady sa môžu verejne sláviť podľa doteraz platných pravidiel.

Je potrebné, aby sa každý oboznámil s platnými pravidlami, a v súlade s nimi aby sa napĺňali nevyhnutné pastoračné potreby. Treba konať s primeranou obozretnosťou, keďže situácia v spoločnosti je vážna. Ak by sa v konkrétnom prípade ukázalo, že určitú vec nemožno kvôli zákazu vychádzania robiť takým spôsobom, pre aký sa veriaci rozhodol, treba s pokojom a bez hádky prijať upozornenie poriadkových zložiek, vysvetliť dobrý úmysel konania, a následne sa zariadiť podľa ich pokynov.

  • Bohoslužby od 15. októbra

Úrad verejného zdravotníctva vydal v stredu 14. októbra večer konečnú verziu opatrení, ktoré budú záväzné od štvrtka 15. októbra 2020. Z dokumentu vyplýva, že hromadné podujatia napokon nebudú zakázané úplne: bude možné ich konať so zásadným obmedzením, teda maximálne do 6 osôb.

Po konzultácii s Úradom verejného zdravotníctva hovorca KBS Martin Kramara potvrdil informáciu, že toto pravidlo sa vzťahuje aj na bohoslužby. Znamená to, že slávenie verejných bohoslužieb zostáva možné, avšak s limitom 6 osôb, vrátane kňaza, podobne, ako je tomu v tejto chvíli napríklad aj v Českej republike.

“Hoci to nie je veľká zmena, bude predsa uskutočniteľné, aby na svätú omšu prišla napríklad aspoň rodina, na ktorej úmysel je daná bohoslužba slávená,” povedal pre TK KBS Martin Kramara s tým, že KBS o danej veci už informovala biskupov, a momentálne sa pripravuje aktualizácia informácií pre kňazov.

  • Plošný zákaz bohoslužieb od 15. októbra

Od 15. októbra 2020 až do odvolania bude na Slovensku platiť všeobecný zákaz verejných podujatí, ktorý sa týka aj bohoslužieb. Slovenskí biskupi urobili všetko, čo sa dalo, aby zostala zachovaná aspoň minimálna možnosť verejného slávenia. Štátni predstavitelia však napriek tomu trvajú na úplnom plošnom zákaze, jedine s výnimkou krstov, sobášov a pohrebov.

V danej situácii, po spoločnom rokovaní cez internet, sa všetci katolícki biskupi Slovenska jednotne rozhodli vydať nariadenie, aby verejné slávenie bohoslužieb bolo od 15. októbra až do odvolania všade pozastavené. Kňazi nech teda od štvrtku bohoslužby slávia súkromne, bez účasti veriacich, a nech sa tak postarajú aj o prijaté omšové úmysly.

Sviatosti bude potrebné vysluhovať na individuálnej báze, bez spoločného zvolávania veriacich, teda tak, ako tomu bolo na začiatku prvej vlny koronavírusu. Len na pohreby, sobáše a krsty sa vzťahuje výnimka: môžu sa naďalej konať, ale s obmedzením počtu na jednu osobu na 15 štvorcových metrov vo vnútri; vonku bude treba dodržiavať dvojmetrové rozostupy, pričom počet účastníkov vonku obmedzený nebude.

Situácia, do ktorej vstupujeme, je náročná a zložitá. Kvôli spoločnému dobru nariadenia uposlúchneme: ich nerešpektovanie by spôsobilo iba väčšie škody. Je to, samozrejme, čas skúšky pre nás všetkých: buďme si však istí, že poslušnosť tomuto neľahkému rozhodnutiu prinesie dobré ovocie.

Je zrejmé, že vo viacerých oblastiach utrpíme straty. Ale milosrdný a štedrý Pán nám to inde vynahradí. Ak sa jedny dvere zatvoria, Pán vždy otvorí nejaké iné.

  • Podávanie sv. prijímania od 20. júna

Sväté prijímanie sa bude od soboty 20. júna naďalej prednostne podávať do rúk. Bude však možné podať ho aj do úst, a to v prípade, že osoba nie je schopná prijať Eucharistiu do rúk. Vyplýva to z Opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Konferencia biskupov Slovenska na základe opatrenia úradu usmerňuje, že na sväté prijímanie najskôr majú ísť veriaci, ktorí prijmú Eucharistiu do rúk. Na záver pristúpia k svätému prijímaniu tí, ktorí do rúk nie sú schopní prijímať, a rozdávateľ im podá sväté prijímanie do úst. Kňazov prosíme o aplikovanie pastoračnej múdrosti a predchádzanie konfliktom. Nemožnosť prijať Eucharistiu do rúk môže byť fyzického (kožná nemoc, chvenie rúk, nutnosť opierať sa barle, slabozrakosť, atď.), psychologického a duchovného charakteru. Prosíme kňazov, aby túto nemožnosť správne vyhodnotili a daným veriacim umožnili prijať sväté prijímanie do úst. Veriacich zasa prosíme, aby rešpektovali odporúčanie a prednostne prijímali do rúk.

Pred rozdávaním svätého prijímania, posvätených chlebov, agapé si musí rozdávateľ dezinfikovať ruky. V prípade kontaktu rozdávateľa s ústami veriaceho, si musí rozdávateľ zakaždým vydezinfikovať ruky.

  • Zrušenie dišpenzu ohľadom účasti na sv. omši v nedeľu a v prikázaný sviatok od 17. júna

Vzhľadom na to, že sa postupne uvoľňujú opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19, slovenskí biskupi rozhodli o odvolaní všeobecného dišpenzu od povinnej účasti veriacich na nedeľných a sviatočných sv. omšiach a to od 17. júna 2020. Zároveň pripomíname, že zostávajú v platnosti výnimky z povinnej účasti pre tých, ktorí sú chorí, musia zostať v karanténe alebo pociťujú vážnu prekážku (napríklad veľkú obavu kvôli iným chronickým ochoreniam, pooperačným stavom, a pod.).

  • Sedenie v  kostole od 10. júna bez obmedzení

Lavice v kostole je možné obsadiť bez obmedzení. Povinnosť šachovnicového sedenia počas bohoslužieb sa zmenila na iba odporúčanie.

  • Prvoprijímajúce deti od 3. júna nemusia mať na tvári rúška

Úrad verejného zdravotníctva SR rozhodol, že deti, ktoré pristúpia k prvému svätému prijímaniu nemusia mať na svojej tvári rúška. Podobná výnimka platí aj pri osobách nevesty a ženícha na svadbe.

  • Stále platí, že pri vstupe do kostola treba použiť dezinfekciu a nasadiť si rúško

Vstup a pobyt v kostole je možný len s prekrytými hornými dýchacími cestami (napríklad rúško, šál, šatka). Pri vchode do kostola je nutné aplikovať dezinfekciu na ruky. Naďalej sa odporúča, aby sa ruky na bohoslužbách nepodávali, nepoužívali sa sväteničky.