Ako prežívať obdobie pôstu v čase preventívnych opatrení proti rozšíreniu koronavírusu

AKTUALIZOVANÉ 26.3.2020 ♦ Pôstne obdobie v tomto roku nabralo celkom nové kontúry spôsobené rozšírením pandémie koronavírusu, ktorý ohrozuje celú spoločnosť. Predstavitelia mnohých štátov i Cirkev museli prijať preventívne opatrenia, aby sa spomalilo šírenie koronavírusu a nezasiahlo najzraniteľnejších, zvlášť starých ľudí. Preto sme museli s bolesťou prijať skutočnosť, že sme nútení obmedziť kontakt s blízkymi, že cez týždeň a ani v nedeľu sa nemôžeme zúčastniť na sv. omši v našom kostole.

Napriek tomu, že sa nemôžeme s vami stretať v našom chráme, my, vaši duchovní otcovia, sme s Vami stále spojení v modlitbách, každý deň slávime súkromne sv. omšu v čase ako býva zaužívané. Kostol býva otvorený na individuálnu modlitbu, resp. pre potrebu vykonať si sv. spoveď v pracovné dni v čase od 7:00 do 7:30 a od 17:00 do 17:30, v sobotu od 7:00 do 7:30 h. V prípade potreby sme pripravení navštíviť chorých, prípadne zomierajúcich a vyslúžiť im potrebné sviatosti.

Tiež by sme Vás chceli povzbudiť, aby ste si všímali vo svojom okolí tých, ktorí sú odkázaní na pomoc druhých. Aby nikto v tejto komplikovanej situácií nezostal opustený. Nech nás k tomu povzbudzujú aj slová Ježiša Krista: “Veru, hovorím vám, čokoľvek  ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.” (Mt 25, 40)

Ako jeden z mála kontaktov nám slúži aj táto internetová stránka našej farnosti, ktorú budeme stále aktualizovať, aby sme Vám mohli sprostredkovať  čerstvé informácie. A zvlášť povzbudenie, že ani v takejto ťažkej situácií Boh nás neopúšťa, ale stojí pri nás. “A hľa, ja som s vami po všetky dni až do skončenia sveta.” (Mt 28, 20) Môžeme sa spoľahnúť aj na mocný príhovor našej nebeskej Matky Panny Márie, ktorú si v našej farnosti uctievame pod menom Loretánska, v Trnavskej arcidiecéze Trnavská  a na Slovensku Sedembolestná Panna Mária. Otec arcibiskup Július Gábriš v r. 1986, na záver  Trnavskej novény, povedal: “Ak sa ako deti zomkneme okolo našej Matky, nemusíme sa ničoho báť. Panna Mária, tak ako chránila Trnavu v minulosti, tak ju bude chrániť aj v budúcnosti, keď zostane Trnava mariánskym mestom a Trnavčania mariánskym obyvateľstvom.”

Ako teda máme prežívať toto obdobie pôstu, ktoré je poznačené preventívnymi opatreniami proti rozšíreniu koronavírusu?

 

  • Modlitby

Na začiatku pôstneho obdobia sme počuli v evanjeliu tieto slová: “Ale keď sa ty ideš modliť, vojdi do svojej izby, zatvor za sebou dvere a modli sa k svojmu Otcovi, ktorý je v skrytosti. A tvoj Otec ťa odmení, lebo on vidí aj v skrytosti.” ( Mt 6, 6) V tomto roku je to doslova tak. Ako veriaci v Krista môžeme v týchto dňoch vyprosovať svojou modlitbou pre celú spoločnosť Božiu pomoc a ochranu. Nezabúdajme na modlitbu najmä: za zastavenie šírenia koronavírusu, za zdravotníckych pracovníkov, pracovníkov krízových štábov, odchádzajúcu i nastupujúcu Vládu SR, obchodníkov prevádzok, ktorí slúžia obyvateľom i dobrovoľníkov, aby zvládali veľké vypätie a zodpovednosť  a Boh aby ich chránil pred ochorením.

Modlime sa aj za všetkých chorých, aby ich ochorenie malo ľahký priebeh a aby vyzdraveli. Tiež  za všetkých opustených, zomierajúcich na koronavírus, najmä v Taliansku a v Španielsku a za duše v očistci.

Každý víkend z piatka na sobotu organizujeme v našej farnosti modlitebné bdenie, ktorým chceme doprevádzať pôst odporúčaný našimi otcami biskupmi za odvrátenie šírenia nového koronavírusu. 

Záujemcovia sa môžu zapísať do tabuľky, ktorá je pripravená na spoločné zdieľanie (stačí kliknúť na  link a zapísať svoje meno na voľnú hodinu): https://docs.google.com/spreadsheets/d/19X4-dAwQSPRhImCca5m56XV6nyFFD_oKj3zavX9uCWo/edit#gid=0

Modlitebné bdenie si každý vykoná doma sám, alebo spoločne s rodinou. K tejto téme venujeme samostatný článok Na piatok pripravujeme modlitebné bdenie …
  • Sledovanie priameho prenosu svätých omší cez média a duchovné sv. prijímanie

Vzhľadom na to, že od 10. marca Ústredný krízový štáb SR zakázal verejné slávenie svätých omší za účasti ľudí z dôvodu prevencie pred šírením koronavírusu, je možnosť sledovať sväté omše v priamom prenose cez média. Bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko k tomu zdôrazňuje: “V čase zákazu verejných svätých omší je možné si ich nahradiť aspoň sledovaním priameho prenosu cez niektoré z médií. V súčasných mimoriadnych podmienkach je to maximum, ktoré sa dá za daných okolností urobiť. Stále však platí, že najplnšou účasťou na svätej omši je osobná prítomnosť s prijatím Eucharistie… Boh vidí našu dobrú vôľu, dostaneme všetky potrebné milosti, ktoré potrebujeme ako kresťania do nasledujúcich dní.”

Pri sledovaní priameho prenosu sv. omše cez média odporúča sa tzv. duchovné sv. prijímanie, čiže vzbudiť si vieru v skutočnú prítomnosť Pána Ježiša v Eucharistii, oľutovať všetky svoje hriechy a vzbudiť si túžbu po prijatí Pána Ježiša v Eucharistii. Môžeme si tento úkon vykonať napríklad týmito slovami:

„Môj Ježišu, verím, že si v Prevelebnej Oltárnej Sviatosti z lásky ku mne skutočne prítomný. Klaniam sa Ti a milujem Ťa nadovšetko. Z lásky k Tebe ľutujem všetky svoje hriechy. Chcem sa hriechov chrániť. Moja duša túži po Tebe. Ale keďže Ťa teraz sviatostne prijať nemôžem, príď aspoň duchovne so svojou milosťou do môjho srdca. Objímam Ťa a spájam sa celkom s Tebou. Nedaj, aby som sa niekedy od Teba odlúčil. Amen.“

Stanice na ktorých  sa môžeme zúčastniť na priamom prenose sv. omší cez média:

Televízia TV LUXPONDELOK – PIATOK – 7:00 h, 12:00 h, 19:00 h, SOBOTA – 7:00 h, 18:00 h,  NEDEĽA 15. 3. 2020 – 10:30 h, 18:00 h,    NEDEĽA 22. 3. 2020 – 10:00 h, 18:00 h. Pravidelná štvrtková adorácia bude vysielaná z kaplnky TV LUX v bežnom čase vo štvrtok o 20:20 h. Svätú   omšu bude možné sledovať okrem TV vysielania aj online na stránke www.tvlux.sk, na facebooku TV LUX a   tiež na youtubovom kanáli TV LUX.

Rádio LUMEN ponúka každodenné vysielanie svätej omše ráno o 08:30 h a večer o 18:00 h.

Internetová stránka Trnavskej arcidiecézy www.abu.sk každý deň vysiela priamy prenos sv. omše z Kaplnky  sv. Kríža o 11:00 h., ktorú celebruje trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch alebo niektorý kňaz z Arcibiskupského úradu. Vo štvrtok 19. marca bude sláviť sv. omšu farár z Trnavy – Modranky o. Ján Hallon.

Internetová stránka Farnosti Trnava – Modranka https://www.facebook.com/modranka.fara/ vysiela v piatok a v sobotu sv. omšu ráno o 7:30 hod. a v nedeľu sv. omšu o 9:00 hod. 

 

  • Prísny pôst, každý piatok počas pôstneho obdobia, za odvrátenie šírenia nákazy

Biskupi Slovenska vyzvali veriacich na celom Slovensku, aby sa zapojili do prísneho pôstu piatkového pôstu počas celého pôstneho obdobia. Veriacich prosia: “Kto je zdravý, prijmite pozvanie k prísnemu pôstu a modlitbám počas nasledujúcich piatkov Pôstneho obdobia: urobme to podľa striktných pravidiel, ktoré zachovávame na Popolcovú stredu a Veľký Piatok. Obetujme tento pôst a naše modlitby za odvrátenie šírenia nákazy! A tiež za všetkých chorých, za zdravotníkov, a aj za tých, ktorí sa v spoločnosti starajú o zvládnutie náročnej situácie.”

 

  • Možnosť získať mimoriadne úplné odpustky

Svätý Otec udeľuje úplné odpustky pre chorých, ale aj pre zdravotníckych pracovníkov, rodinným príslušníkov a všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom, aj modlitbou, starajú o postihnutých na koronavírus. Čiže môžu ich získať aj tí, ktorí sa modlia za skončenie epidémie, ako aj úľavu pre tých, čo sú ňou postihnutí a večnú spásu pre tých, ktorých si Pán povolal k sebe.

  1. Udeľujú sa úplné odpustky veriacim postihnutým koronavírusom, z nariadenia zdravotníckej autority daným do režimu karantény v nemocniciach alebo vo vlastných bytoch, ak sa zrieknu pripútania k akémukoľvek hriechu a duchovne pripoja prostredníctvom komunikačných prostriedkov k sláveniu svätej omše, modlitbe svätého ruženca, k nábožnému sláveniu krížovej cesty alebo iným formám pobožností, alebo keď sa pomodlia aspoň Verím v Boha, Otče náš a pobožne budú vzývať Preblahoslavenú Pannu Máriu, obetujúc túto skúšku v duchu viery v Boha a lásky k blížnym, s úmyslom splniť náležité podmienky (sviatostnú spoveď, sväté prijímanie a modlitbu na úmysel Svätého Otca) hneď, ako to bude možné.
  2. Zdravotníckym pracovníci, rodinní príslušníci a tí, čo nasledujú príklad Milosrdného Samaritána, keď sa vystavujú riziku nákazy, pomáhajú chorým na koronavírus podľa slov božského Vykupiteľa: Nik nemá väčšiu lásku ako ten, kto položí život za svojich priateľov“ (Jn 15, 13), získavajú tento dar úplných odpustkov za rovnakých podmienok.
  3. Tým veriacim, ktorí obetujú návštevu Najsvätejšej Sviatosti, eucharistickú adoráciu alebo aspoň polhodinové čítanie Svätého písma či modlitbu svätého ruženca, alebo vykonanie krížovej cesty, alebo modlitbu Korunky Božieho milosrdenstva za to, aby od Boha vyprosili skončenie epidémie, ako aj úľavu pre tých, čo sú ňou postihnutí a večnú spásu pre tých, ktorých si Pán povolal k sebe.
  4. ktorí nemajú možnosť prijať sviatosť pomazania chorých a viatikum, zverujúc Božiemu milosrdenstvu všetkých a každého jednotlivo na základe spoločenstva svätých a udeľuje veriacim v hodine smrti úplné odpustky, ak sú náležite disponovaní a pravidelne počas života sa modlili nejakú modlitbu (v tomto prípade Cirkev nahrádza zvyčajné tri požadované podmienky). Pre dosiahnutie týchto odpustkov sa odporúča použiť kríž s ukrižovaným Kristom alebo [jednoduchý] kríž.

 

  • Skutky lásky

    Nákup pre ľudí v núdzi  (osamelí seniori, ľudia v karanténe, osamelí rodičia, zdravotne znevýhodnení)

    So zachovaním prísnych hygienických opatrení, nákup láskavo zložíme až pri Vašich dverách. Táto služba je úplne zadarmo, samozrejme okrem finančných nákladov za samotný nákup. Nakúpime Vám potraviny, lieky a hygienické potreby.

    Trnava a okolie:

    Nákupný formulár Trnava – https://forms.gle/L32wNynYbeJmzyNr8

    Telefonický kontakt – brat Filip 0910 640 842 (koordinátor projektu), Martina Šarvaicová 0944 404 275 (členka VMČ Modranka)

    Františkáni Trnava

     

  • Modlitba k Panne Márii Trnavskej

Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch v nedeľu 8. marca vyzval kňazov a veriacich Trnavskej arcidiecézy, aby sa na záver každej svätej omše po postkomúnii modlili modlitbu k Trnavskej Panne Márii. Zdôraznil, že Matka Božia Trnavská svojím príhovorom u Nebeského Otca už nie jeden raz zachránila Trnavu a jej okolie od rôznych rán, či to bol mor alebo vojna.

Vzhľadom na to, že od 10. marca ne je možné sláviť verejné sv. omše, preto trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch vyzýva, aby sa veriaci túto známu modlitbu k Trnavskej Panne Márii modlili jednotlivo alebo ako rodina vo svojich domácnostiach. Ak vlastnia obraz Trnavskej Panny Márie, nech sa spoločne modlia pred jej obrazom. Kňazov Trnavskej arcidiecézy zároveň povzbudzuje, aby sa modlitbu modlili po postkomúnii pri súkromných svätých omšiach, ktoré slávia.

 Na internetovej stránke Trnavskej arcidiecézy www.abu.sk  je od 19.3. každý deň naživo vysielanie z Kaplnky Trnavskej Panny Márie, kde je možnosť pomodliť sa modlitbu Ľútostivá Kráľovná neba i zeme, …

 Ľútostivá Kráľovná neba i zeme,

zhliadni na svoje kajúce dietky a prijmi vďaky za všetky dobrodenia,

ktoré si nám vyprosila u svojho Božského Syna.

Ďakujeme ti najmä za premnohé dobrodenia,

ktoré si vyprosila nášmu národu a nášmu mestu v ťažkých časoch utrpenia, vojny a moru.

Vrúcne ťa prosíme, ochraňuj náš národ a naše mesto teraz i v budúcnosti.

Ráč nám vyprosiť pokojné časy,

aby sme mohli ešte viacej chváliť tvoje milosrdenstvo

a so všetkými svätými i s celou Cirkvou zvelebovať Božie dobrodenia.

Amen.

 

Milostivá panenská Matka Mária,

s najhlbšou poníženosťou ťa ctíme a velebíme v tomto zázračnom obraze,

na ktorom sa v smutných časoch vnútorných i vonkajších nepokojov a morovej rany

v tejto krajine objavili slzy a krvavý pot.

Ctíme a velebíme tvoje súcitné prečisté srdce.

Padáme na kolená a z hlbokosti svojej duše voláme:

Ukáž svoje horké slzy svojmu Božskému Synovi, vypros nám odpustenie našich hriechov.

Vypros nám pomoc vo všetkých našich potrebách.

Ochraňuj nás vo všetkých našich úzkostiach a protivenstvách.

Zdvihni, ó nebeská Kráľovná, svoju mocnú pravicu.

Odvráť od našej vlasti a jej občanov mor, hlad a vojnu.

Zdvihni svoju materinskú ruku,

žehnaj svoje verné deti, ktoré sa k tebe vinú s úctou a láskou.

Pomáhaj nám rásť vo svätých čnostiach, teba vždy viac milovať,

v milosti tvojho Božského Syna žiť i umrieť,

aby sme sa tak raz mohli s ním a s tebou v nebi radovať.

Amen.